Flytta din tjänstepension och slipp onödiga avgifter

Om du bytt jobb så har du förmodligen tjänstepension på flera ställen. Varje försäkringsbolag tar sina avgifter och om pensionsbeloppet inte är så stort överallt kan dessa avgifter äta upp mycket av kapitalet och din framtida pension. Då kan du förmodligen spara tusenlappar på att flytta tjänstepensionen.

Hur flyttar man sin tjänstepension eller en pensionsförsäkring?

Det är olika regler som gäller för olika pensionsavtal. Det är lättast att kontakta det institut där man idag har sin tjänstepension som man vill flytta och fråga om man får flytta denna tjänstepension och vad det kostar. Man kan också kontakta sin valcentral och be dem om hjälp.

Vad gör jag om det inte går att flytta min tjänstepension?

Går det inte att flytta befintlig pensionsförsäkring så kan du som fortfarande arbetar åtminstone göra ett nytt val för dina framtida avsättningar till tjänstepension. Även detta val gör du hos din valcentral. Om du undrar vilken valcentral du har och vilka som finns så listar vi dessa i vår artikel om efterlevandeskydd.

Hur flyttar man en IPS, individuellt pensionssparande?

En IPS kan alltid flyttas då den har fri flytträtt. Du kan kontakta det institut som du vill flytta till, exempelvis Avanza, och be dem om hjälp med flytten. Tänk på att inte spara några nya pengar i en IPS då skattereglerna ändrats och det inte längre är gynnsamt, tvärtom så får du då beskatta pengarna två gånger.

Vad kostar det att flytta sin tjänstepension?

Alla tjänstepensionsavtal ser olika ut och alla går inte att flytta. Det finns inget generellt svar på frågan om vad det kostar att flytta sin tjänstepension. Lättast är att fråga det institut där man har sin tjänstepension för att se vad som gäller för dig.

Varför ska man flytta sin tjänstepension?

Enligt nya beräkningar som Collectum sammanställt så betalas 5,6 miljarder från tjänstepensionen i onödiga avgifter och utebliven avkastning, beräknat på en tioårsperiod. Du har väl inte missat vår guide med 17 saker du måste veta om tjänstepension?

– Många fler borde flytta sin tjänstepension till ett sparande med lägre avgifter. En procentenhet lägre avgift kan ge upp till en femtedel mer i framtida pension, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Om man har ITP-avtalet för sin tjänstepension så är det bra att veta att man kan flytta redan intjänade pensionspengar till upphandlade fonder. Dessa upphandlade fonder i ITP-systemet har halverade avgifter jämfört med samma fonder på den öppna marknaden. Trots att detta har varit möjligt sedan 2007 är det bara en av fyra som tagit tillvara på denna möjlighet.

Det här innebär att Sveriges privatanställda tjänstemän tillsammans har mer än 50 miljarder kronor i gamla försäkringar med onödigt höga avgifter.

– Tjänstepensionen är en viktig del av den framtida pensionen. Genom att flytta pengarna till upphandlade fonder kan mer pengar gå till den egna pensionen, i stället för att försvinna som höga avgifter och utebliven avkastning, säger Tomas Carlsson.

Även andra pensionsförvaltare som Skandia, Alecta, AMF och Folksam har bra alternativ för den som vill sänka sina avgifter. Att se över sin pension och sin tjänstepension i synnerhet tar inte länge. Boka en tid hos en rådgivare, förbered dig genom att läsa våra tips och ta kontroll över din tjänstepension så snart som möjligt. När du väl har fått kontroll över din tjänstepension behöver du inte fundera på den på flera år. Då kan du fokusera på ditt privata månadssparande istället som du automatiserar och ser över en gång per år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.