Myndigheten för premiepensionens fondförvaltning

Regeringskansliet-premiepension

Den 4 november 2019 presenterades en statlig offentlig utredning, SOU 2019:44 Ett bättre premiepensionssystem.

Ny myndighet föreslås som ska ha hand om premiepensionens fondförvaltning

Utredaren av SOU 2019:44 föreslår att en nuvarande Sjunde AP-fonden ska döpas om till Myndigheten för premiepensionens fondförvaltning och få ett utökat uppdrag. Myndigheten för premiepensionens fondförvaltning ska vara oberoende från Regeringen, precis som Riksbanken är idag, och ha följande uppdrag:

  1. förvalta förvalet i premiepensionen,
  2. förvalta det nya upphandlade fondtorget,
  3. sköta kapitalförvaltningen av den traditionella försäkringen, och
  4. förvalta premiepensionens valarkitektur.

Varför skapas myndigheten för premiepensionens fondförvaltning?

Bakgrunden till att Regeringen vill skapa myndigheten för premiepensionens fondförvaltning går att finna i Allra-skandalen som i dagarna pågår i domstol i Stockholm. Allra sägs ha förskingrat pengar från spararna för att berika ägarna av bolaget Allra genom otillåtna och oaktsamma affärer i deras fonder som funnits i premiepensionssystemet, (PPM). Källa: SVT.

Problemet som identifierats är att det varit för lätt att få in en fond i PPM-systemet. Idag finns det 486 fonder på Fondtorget för PPM enligt Pensionsmyndigheten. Många fonder har därför bedömts vara dåliga för spararna och nu vill man minska ner antalet till ca 150 – 200 st med ett upphandlat fondtorg istället för ett öppet fondtorg enligt SOUT 2019:44.

Förhoppningen är att den nya myndigheten i sin förvaltning ska utöva någon form av tillsyn av de upphandlade fonderna för att säkerställa att de även löpande sköter sig. En sådan tillsyn finns inte idag i det öppna fondtorget.

Nya mål för premiepensionen kring avkastning, stabilitet och risk

Utredaren för SOU 2019:44 betonar att målet för premiepensionen framöver ska vara att:

  1. under spartiden ge en avkastning som är tydligt högre än förändringen av inkomstindex men utan garantier för avkastningen,
  2. under utbetalningstiden leverera en stabil premiepension, samt
  3. bibehålla rätten för enskilda att påverka risknivån och placeringsinriktningen av premiepensionsmedlen.

Detta ska främst ske genom att människor hamnar i ett påförhand valt alternativt som myndigheten för premiepensionens fondförvaltning valt. Endast sparare som vill och kan sätta samman egna fondportföljer ska göra det. Utgångspunkten ska framöver vara förvalet som myndigheten valt. Spararen ska dock kunna välja vilken risknivå den är bekväm med och få ett förval som matchar det. Det ska även gå att välja en eller flera fondkategorier inom ramen för statlig förvaltning.

Vad händer med mina fonder jag har idag i PPM?

De fonder du har idag i PPM kommer antingen försvinna eller vara kvar i det upphandlade fondtorget. Om dina fonder finns kvar kommer du även i framtiden kunna ha kvar dessa. Om de fonder du valt idag däremot fasas ut från Fondtorget så kommer du inte kunna behålla dessa. Du kommer då få besked om att du behöver göra ett nytt val. Om du inte gör något val så kommer staten att välja nya fonder åt dig.

Vilka fonder staten väljer åt dig om dina befintliga fonder försvinner är inte helt säkert. Gissningsvis väljer de något som liknar det du har idag. Allting är dock inte färdigt och beslutat ännu, detta är fortfarande endast ett förslag som Riksdagen har att ta ställning till.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.