Vad du ska tänka på när du väljer fonder i din premiepension, PPM

Pensionspyramid

Hur mycket pension får jag av staten i allmän pension och premiepension varje år?

Till den allmänna pensionen avsätts det varje år 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst (lön och andra ersättningar som är skattepliktiga), upp till 7,5 inkomstbasbelopp (483 000 kr för 2019). Det innebär att det maximalt kan sättas av 89 355 kr under 2019 och det sätts det av för alla som tjänar mer än 40 250 kr per månad. Av dessa pengar är det 16 procentenheter av 18,5 procentenheter, dvs ca 86,5% som går till inkomstpensionen.

Inkomstpensionen fonderas inte utan den bokförs bara och räknas årligen upp med något som Pensionsmyndigheten kallar inkomstindex och följsamhetsindexering. Om skulderna i pensionssystemet blir större än tillgångarna används även ett balansindex. Mer om det kommer i ett senare inlägg. Du kan inte placera dessa pengar själv på något sätt och pengarna som betalas in idag används för att betala pensioner till dagens pensionärer. Din inkomstpension är beroende av att någon arbetar i Sverige när du blir pensionär och betalar in inkomstpension som du kan leva av då.

Detta inlägg ska handla i huvudsak om premiepensionen, PPM, och vad man ska tänka på när man placerar den i fonder. Det är denna del som fonderas och som du själv kan styra över av den allmänna pensionen. Avsättningarna till PPM uppgår till ca 13,5% av din allmänna pension vilket blir maximalt 11 707 kronor under 2018.

Hur vet man vilka fonder man ska köpa i premiepensionen (PPM)?

Det du främst bör beakta när du ska placera PPM-pengarna är antal år kvar till pension och ditt eget intresse av att placera dina pensionspengar. Du bör också beakta ditt övriga pensionssparande och vanliga sparande. Vi börjar dock med att se på PPM-sparandet helt isolerat från annat sparande. Här nedan följer ett antal alternativ som passar olika personer. Om du känner att du inte orkar så gå direkt till nästa avsnitt som beskriver hur du kan välja statens förvaltningsalternativ AP7 i din PPM.

  • Du har många år kvar till pension och saknar intresse av att välja fonder själv. I det här fallet är det bra att välja förvalsalternativet Statens förvaltningsalternativ. Detta alternativ består av både en aktiefond och en räntefond som Sjunde AP-fonden förvaltar med godkänt resultat och låga avgifter. Läs mer om AP7 Såfa i nästa avsnitt.
  • Du ska snart gå i pension och saknar intresse av att välja fonder själv.
    • Vissa skulle rekommendera även till dig att ha AP7 Såfa då det är statens förvaltningsalternativ för dig som inte vill välja själv. Du bör dock läsa informationen i nästa avsnitt om fonden. Den innebär att du fram till 75-årsdagen har mer än en tredjedel i aktier och dessutom har hävstång på upp till 1,35 gånger ditt kapital i aktiefonden. Det kan innebära att du har ca hälften av PPM-kapitalet i aktiefonder, vilket kan vara lagom för vissa och för mycket för andra.
    • Vill du ha lägre risk är det svårt att skydda pengarna helt. Räntefonder är det närmaste alternativet men även dessa tappar i värde om räntan stiger. Med tanke på att du inte tar upp all pension i ett svep på 65-årsdagen så kan ändå räntefonder vara ett bra alternativ för dig.
    • Om du tror att svenska banker kommer stå stabilt i nästa finanskris kan du köpa i princip vilken svensk räntefond som helst då alla har massor av säkerställda bostadsobligationer förutom en.
    • Om du inte vill ha exponering mot svenska bankpapper så ska du istället välja Öhman Realobligationsfond nr 787382 i PPM. Den har bara realobligationer som Riksgälden utfärdat och som dessutom ger skydd mot inflationen.
  • Du har många år kvar till pension och har ett intresse av att välja fonder själv. Vad roligt! Vi skulle välja bort räntefonder helt och sikta på en bra mix av aktiefonder, eventuellt med inslag av råvaror, fastigheter och alternativa tillgångsslag utifrån vad jag hittar på fondtorget. Tänk på att inte byta fonder för ofta och så fort det skakar. Utvärdera inte oftare än månadsvis, helst halvårsvis eller årsvis. De flesta som byter ofta förlorar på det jämfört med att ha kvar ett ursprungsalternativ.
  • Du ska snart gå i pension och har ett intresse av att välja fonder själv. Nu handlar det dels om att bevara värdet inför pensionen men också planera. Du kommer kanske ta ut pension under 25 år med 1/25 varje år. Det är dumt att ha allting i det säkraste alternativet då eftersom du missar viktig avkastning på de delar du ännu inte tagit ut. Börja vikta ner från 100% aktier till kanske 15-50% aktier över tid. Bli mer defensiv men överväg ändå ta viss risk.

Hur väljer man statens förvaltningsalternativ AP7 Såfa i sin premiepension (PPM)?

AP7 Såfa består av både en aktiefond och en räntefond där andelen anpassas utifrån din ålder för att minska risken när du närmar dig pensionen. Vid 75 års ålder och senare består mixen av 1/3 aktiefond och 2/3 räntefond. Aktiefonden använder sig av hävstång upp till 1,35 gånger fondkapitalet. Per den 2017-09-29 var hävstången 24,3%, se AP7:s hemsida för aktuell info.

Om du av någon anledning har ett annat fondval idag och vill byta tillbaka till AP7 Såfa kan du göra det genom att logga in med e-legitimation på pensionsmyndigheten.se och sedan klicka på:

  1. Mina sidor
  2. Mina Tjänster
  3. Fondportfölj
  4. Statens förvaltningsalternativ
  5. Scrolla ner och klicka på Välj AP7 Såfa (kräver inloggning till Mina sidor)
  6. Bekräfta valet

 

Vad ska man tänka på när man placerar sin pension?

Vi har gått igenom PPM-sparandet isolerat men det är viktigt att se det som en helhet. För dig som gillar sparande och har sparande på olika ställen i olika former är det viktigt att fundera på vad vill du ha för portfölj när du räknar ihop alla delar. Låt mig förklara med ett exempel.

Exempel: Lasse och Kajsa är 49 år och har:

  • en bostad med lån men där bostaden är värd 4 miljoner mer än bolånet
  • svenska aktier på en ISK värda 500 000 kr
  • ett månadssparande i globalfonder värda 250 000 kr
  • bankkontosparande med 100 000 kr
  • tjänstepensioner utspridda på olika ställen med värde på 500 000 kr vardera placerade i aktiefonder såsom Europa, USA och Sverige
  • PPM-sparande som uppgår till 650 000 vardera
  • inga lån i övrigt

Totalt värde av allt ovan: 7 150 000 kr

Säg att det ser ut så här och paret Lasse och Kajsa inte har någon lust att flytta från villan. De kommer då ha placerat 4 miljoner kronor + eventuella bostadslån i fastighetssektorn genom sin bostadsinvestering  av totalt 7,15 miljoner kronor. Gissningsvis vill de egentligen inte ha så stor andel i fastigheter då marknaden stigit under längre tid men de kan acceptera detta. De bör då inte ha något fastighetsrelaterat i sina fond- och aktieinvesteringar.

Beroende på hur de vill placera övriga 3,15 miljoner kronor får man anpassa de olika delarna. Säg att de vill ha 1 miljon i aktieexponering mot Sverige, Europa och USA. Utöver detta vill de ha 500 000 kr placerade i guld och 100 000 kr på bankkonto. Pengarna räcker inte riktigt men detta kanske är målet och de månadssparar idag. Frågan är var ska de olika placeringarna ske?

Hur du optimerar dina placeringar för allmän pension och tjänstepension

För att optimera placeringarna av all pension och även privat sparande är det viktigt att veta hur utbudet ser ut på alla depåer. Tjänstepensionen har i regel rabatt på alla fonder men där finns det inte så många fonder att välja på. Finns det exempelvis någon guldfond där? Inom PPM finns det två guldfonder så det kanske är rimligt att växla över lite sparande där till guld, om det är vad du vill ha.

Vad kan man köpa i en ISK? Det kanske är bekvämt att ha bara svenska aktier där även om det går att ha både europeiska och amerikanska nuförtiden. Då kanske aktieexponering mot Sverige är bra att ha i en ISK där du köper enskilda aktier medan aktieexponering mot andra länder kan köpas genom fonder i olika pensionslösningar.

Möjligheterna är oändliga. Min poäng är att du bör fundera på vad du vill ha för portfölj, inkludera ditt månadssparande och se var du kan köpa de olika delarna billigast.

 

1 Comment

  1. Intressanta tankar om sparandet och hur det kan se ut när man blir 65. En aspekt som är av intresse är ju avkastningen på fonderna eftersom det ofta rör sig om långa spartider och då blir det god effekt med ränta-på-ränta effekten. En intressant metod för att välja fonder är en enkel trendföljande strategi. Den bygger på att man månadsvis balanserar om och väljer de 5 starkaste fonderna. Nästa månad gör man samma övning och väljer än en gång de 5 starkaste fonderna. På vår site PPM Topp 5 visas resultaten av en sådan strategi. I snitt nås 15% avkastning per år (när strategin appliceras på historiska data från 2001)

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.