Vad händer med min pension om jag inte har kollektivavtal?

startup

Har du skrivit på för en startup eller ett mindre företag?

För dig som börjat eller ska börja på en startup eller ett mindre företag som saknar kollektivavtal så finns det några fallgropar som är bra att känna till när det gäller pensionen. Jag säger absolut att du ska ta det nya häftiga jobbet, man ska göra det man brinner för, men du ska vara medveten om skillnaderna mot att ta ett jobb där kollektivavtal finns. I det här inlägget får du starka argument som du kan ta med till din löneförhandling och förhoppningsvis få upp lönen flera tusen kronor.

Anställningsavtalet är superviktigt för att veta vad som gäller för dig

I ditt anställningsavtal står det vilken tjänstepension du kommer få. Arbetar du på ett ställe med kollektivavtal kommer det hänvisa till kollektivavtalet och det är i princip alltid en bra deal när det gäller tjänsteavtal. Arbetar du däremot på ett mindre företag eller en startup så är anställningsavtalet oftast några sidor långt och då finns ingen hänvisning utan istället står det där vad som gäller.

Jämför mot jobb som har kollektivavtal

Som vi skrivit tidigare i inlägget om 17 saker du måste veta om tjänstepension så är det vanligt att få en tjänstepension som uppgår till:

  • 4,5% för lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp (ca 38 438 kr för 2017)
  • 30% för lön som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp

Så här mycket tjänstepension får du per månad om du har kollektivavtal (i normalfallet)

tjänstepension_per_månad

För en lön på 30 000 i månaden får du 1350 kr i tjänstepension. För en lön på 40 000 kr får du nästan 2 200 kr i tjänstepension och sedan stiger det snabbt. Vid 50 000 kr i lön får du 5 200 kr och vid 60 000 kr i lön får du 8 200 kr i tjänstepension, varje månad.

Läs ditt anställningsavtal och räkna ut din tjänstepension

Det är nu viktigt att du läser ditt nya anställningsavtal som inte hänvisar till kollektivavtal och räknar ut vad din tjänstepension blir. Vissa ger så lite som 2 procent rakt av, andra ger 4,5 procent rakt av och vissa ger bättre.

Om det skulle vara så att du får 4,5% tjänstepension på hela lönen och tjänar 50 000 kr så innebär det en tjänstepension på 2 250 kr i månaden, det vill säga nästan 3 000 kr mindre än vad du skulle få på ett jobb med kollektivavtal. På ett år innebär det nästan 36 000 kr i mindre i avsättning till pensionen och på en livstid kan det vara miljonbelopp.

Det du då kan göra är att sakligt påtala detta vid förhandlingen att du får 3 000 kr mindre i tjänstepension på det här bolaget du verkligen vill arbeta på och fråga om du inte kan få 3000 kr mer i bruttolön som du då kan löneväxla till tjänstepension för att neutralisera skillnaderna. Läs mer om löneväxling här. Kanske får du inte hela beloppet, kanske får du en tusenlapp mer. I vilket fall så är du medveten om skillnaden och du får ett ytterligare argument i löneförhandlingen som kan ge några tusenlappar extra.

Gillade du inlägget? Dela gärna med någon som du tror kan behöva läsa detta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


tjugo − 19 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.