Vad händer med min pension om mitt företag inte har kollektivavtal?

startup

Att arbeta för ett företag som saknar kollektivavtal kan få stora konsekvenser för din pension.

Om ditt företag saknar kollektivavtal så kan din pension bli mindre

Om ditt företag inte har ett kollektivavtal så kan det hända att du får väldigt lite eller inget alls i tjänstepension. Hur kan du ta reda på vad som gäller för dig? Det är enkelt, läs ditt anställningsavtal. Det ni kommit överens om står där och har företaget inte kollektivavtal så är det viktigt att ni diskuterat hur mycket de ska betala åt dig i tjänstepension.

För dig som börjat eller ska börja på en startup eller ett mindre företag som saknar kollektivavtal så finns det alltså fallgropar som är bra att känna till när det gäller pensionen. Jag säger absolut att du ska ta det nya häftiga jobbet, man ska göra det man brinner för, men du ska vara medveten om skillnaderna mot att ta ett jobb där kollektivavtal finns. Vi ger dig starka argument som du kan ta med till din löneförhandling och förhoppningsvis få upp lönen flera tusen kronor om du saknar kollektivavtal och rimlig tjänstepension.

Anställningsavtalet är viktigt för att veta hur mycket tjänstepension du ska få om företaget inte har kollektivavtal

Arbetar du på en arbetsplats med kollektivavtal kommer det hänvisa till kollektivavtalet om du ställer frågor om storleken på din tjänstepension.  Arbetar du däremot på ett mindre företag eller en startup så är anställningsavtalet oftast flera sidor långt och där står det vad du får i tjänstepension, hur många semesterdagar du har och vad som gäller om du blir föräldraledig med mer.

Om du sitter i en förhandling om ett nytt jobb så är frågan om kollektivavtal helt centralt. Finns det kollektivavtal behöver du inte lägga så mycket energi på att förhandla om precis varenda personalförmån men fråga ändå vad som ingår. Saknas kollektivavtal måste du förhandla om precis varje personalförmån du önskar ha, bland annat kollektivavtal, semestervillkor, villkor vid föräldraledighet med mer.

Hur mycket tjänstepension får man om man har kollektivavtal?

Som vi skrivit tidigare i inlägget om 17 saker du måste veta om tjänstepension så är det vanligt att få en tjänstepension som uppgår till:

  1. 4,5% för lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp, motsvarande en månadslön på 40 250 kr under 2019.
  2. 30% för lön som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp, motsvarande en månadslön på 40 250 kr under 2019.

Så här mycket tjänstepension får du per månad om du har kollektivavtal (i normalfallet):

tjänstepension_per_månad

För en lön på 30 000 i månaden får du 1 350 kr i tjänstepension. För en lön på 40 000 kr får du nästan 2 200 kr i tjänstepension och sedan stiger det snabbt. Vid 50 000 kr i lön får du 5 200 kr och vid 60 000 kr i lön får du 8 200 kr i tjänstepension, varje månad. Detta är pengar du riskerar att gå miste om ifall du arbetar på ett företag utan kollektivavtal och du glömt att förhandla om marknadsmässig tjänstepension.

Läs ditt anställningsavtal och räkna ut din tjänstepension inför nästa löneförhandling

Om du saknar kollektivavtal, läs igenom ditt anställningsavtal och räkna ut vad du får i tjänstepension. Vissa företag betalar bara 2 procent rakt av på lönen i tjänstepension, andra ger 4,5 procent rakt av och vissa betalar ut mer.

Om det skulle vara så att du får 4,5% tjänstepension på hela lönen och tjänar 50 000 kr så innebär det en tjänstepension på 2 250 kr i månaden, det vill säga nästan 3 000 kr mindre än vad du skulle få på ett jobb med kollektivavtal. På ett år innebär det nästan 36 000 kr i mindre i avsättning till pensionen och på en livstid kan det handla om miljonbelopp som du går miste om.

Det du kan göra är att sakligt påtala detta vid nästa möjlighet till löneförhandling. Om det visar sig att du får 3 000 kr mindre än en person med samma lön får som har tjänstpension så kan ni lösa det genom att ge dig 3 000 kr mer i bruttolön. Du kan då löneväxla 3 000 kr till tjänstepension för att jämna ut skillnaden. Läs mer om löneväxling här.

Kanske får du inte hela beloppet du ber om men förhoppningsvis får du någonting om du kommer med hårda siffror som visar på den orättvisa du utsäts för. I vilket fall så är du medveten om skillnaden och går förhandlingen dåligt så finns det alltid andra arbetsgivare där ute.

Gillade du inlägget? Dela det gärna med någon som du tror kan behöva läsa detta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.