Börja pensionsspara och säkra din pension

pensionsspara

Att tänka på pensionen kan kännas jobbigt och många vet inte hur de ska göra för att spara till pension på ett bra sätt. Enligt en undersökning från YouGov (2017-09-17) så har 39 procent av svenskarna inget pensionssparande alls. Dessutom så lägger 18 procent undan 500 kr eller mindre varje månad i pensionssparande.

Börja med att månadsspara

Buffertsparande

Innan någon funderar på att pensionsspara ska man se till att man har ett vanligt buffertsparande för oförutsedda utgifter. Ett buffertsparande bör vara snabbt åtkomligt så då är vanligt bankkonto lämpligt. Hur stort buffertsparande man ska ha är upp till var och en men bor man själv i hyresrätt kan det räcka med en månadslön. Har man bostadsrätt så betalar man exempelvis för trasigt kylskåp och frys själv så då kan det vara bra med två månadslöner. Har man familj och barn kanske ytterligare en månadslön är bra att ha. Bor man i villa så kan fler saker gå sönder så då kanske man behöver åtminstone en buffert som täcker en värmepanna eller ett takbyte.

Sparande till resor och konsumtion

Väldigt många svenskar reser minst en gång per år på semester. Vissa reser flera gånger. Andra gillar att shoppa och alla behöver ju nya kläder ibland. En vinterjacka som värmer är sällan billig så det är bra att månadsspara även till sådant man kommer använda det närmaste året så att inte pensionspengarna går till en charterresa när novembermörkret dyker upp som vanligt varje år. Även här är ett sparkonto rätt alternativ och storleken på sparandet avgör hur mycket man kan konsumera.

Pensionsspara

Nu först, när vi har sparandet till buffert och resor / konsumtion på plats kan vi börja pensionsspara. Finns det några pengar kvar av lönen till pensionssparandet nu? Det borde det göra eftersom Sverige har högkonjunktur och rekordlåga räntor. Tänk på att buffertsparandet ska byggas upp först. Det kan ta något år men sen när det är på plats behöver du inte lägga undan pengar dit så länge inget oförutsett skett, då måste du spara tillbaka de pengarna förstås. Min tanke med pensionssparandet är att det ersätter ditt buffertsparande när du har det på plats, medan sparande till resor och konsumtion sker varje månad, varje år.

Olika förutsättningar för att spara

Självklart har vi alla olika livssituation, lön, ålder, utgifter med mera som gör att förutsättningarna för att spara till pensionen varierar kraftigt. De olika sätten man kan pensionsspara på är också olika bra för olika personer ur skattesynpunkt. Det kan låta besvärligt men oroa dig inte, vi går igenom med tydliga exempel när det finns fördelar ur skattesynpunkt att spara på olika sätt. Vi beskriver också andra fördelar och nackdelar med de olika sätten man kan pensionsspara på.

Enkelt att starta månadssparande

Jag rekommenderar starkt att skapa olika bankkonton för olika behov. Sedan skapar du automatiska överföringar till respektive konto. Om du lätt blir frestad att spendera dina pengar så ska du helt enkelt inte logga in och titta på dina konton för ofta. Sparandet kommer växa med tiden om inte du är där och flytta tillbaka pengar.

Hur man ska spara till pensionen

Ditt sparande till pensionen som du kan påverka kommer bestå av  två delar:

  1. Tjänstepension: Ja även den går att påverka, läs mer om tjänstepension.
  2. Privat sparande: Efter att staten tog bort avdrag för pensionssparande så är det vanligt privat sparandet som gäller. Vilket konto som är bäst för pensionssparande förklarar vi på en separat sida.

Vad man ska placera i

Till en början handlar det om att få igång några månadssparanden. När man väl har kommit så långt så är det bra att ta nästa steg och titta på vad man ska investera i för att kunna gå i pension vid 61 om det är drömmen. Jag kommer ta fram några typexempel på personer med olika förutsättningar och ålder för att förklara hur man kan tänka kring andel aktier av sitt pensionssparande.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


tretton − 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.