Månadsspara automatiskt och se pengarna växa med ränta på ränta-effekten

När du studerar eller är arbetslös

Att starta ett månadssparande är det bästa man kan göra för att själv ta ansvar för sin framtid. Även när man studerar och lånar från CSN kan det vara bra att spara undan lite grann, om så bara 100-200 kr. Varför då kanske någon undrar? De flesta behöver lära sig goda vanor, annars kanske man inte kommer igång med månadssparandet även efter att man börjat arbeta. Dessutom är det bra att bygga en buffert ifall man har otur i livet och ett plötsligt behov uppstår.

När du arbetar

När du arbetar bör du sträva efter att spara en del av din lön. Hur mycket är självklart individuellt men allt från några hundralappar som alla borde kunna spara till 10 procent av lönen som är väldigt bra. Tjänar du mycket så kan löneväxling och högre andel privat pensionssparande vara aktuellt om du inte vill sänka din standard när du blir pensionär.

Säg att du börjar att spara 500 kr i månaden men tycker det är svårt att öka beloppet. Ett tips kan då vara att vid nästa löneökning lägga halva löneökningen till månadssparandet. Det är pengar du inte är van att få så om du gör det direkt så kommer du inte tänka desto mer på det. Fortsätt så tills du kan lägga 10% av din lön på sparande. Detta kan säkert ta flera år men sparande till pensionen är långsiktigt och det viktigaste är inte hur mycket du sparar utan att du faktiskt kommer igång och månadssparar varje månad.

Olika syften med sparande

Att månadsspara är att spara långsiktigt om man låter pengarna ligga och fortsätter spara varje månad, år ut och år in. Det kan också vara bra att skilja på vad som är månadssparande till konsumtion och pension.  Här hittar du ett inlägg om olika sorters månadssparande.

Ränta på ränta-effekten

Även människor som läst ekonomi på universitet kan bli överraskade av ränta-på-ränta-effekten då den är så stark om man har tålamod att vara långsiktig. Här är ett exempel där man sparar 1000 kr i månaden i 10 år och placerar pengarna så att de ger 5% i avkastning (ränta) per år. Då ser man att efter 10 år har pengarna vuxit med 30% totalt, från 120 000 kr till 155 929 kr.

ränta-på-ränta-effekt

Man ser också i bilden ovan att det inte är så stor skillnad på totalt belopp och insättningar under de första åren. Detta är sant och gör att sparande kan kännas tråkigt i början. När man väl hållit på några år, kanske inte ens tänkt på det om man har ett automatiskt månadssparande, så börjar det roliga sen. Det är då linjerna går i sär allt mer tydligt och ränta-på-ränta blir riktigt roligt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


4 × 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.